top of page
  • Writer's pictureiBounceBack

Draag een superman (-woman) t-shirt onder je kleding...

Wist je dat de kleding die jij draagt en met name de betekenis die je geeft aan deze kleding effect heeft op hoe jij je voelt, je productiviteit en je prestaties? Enclothed cognition heet dat. Twee onderzoekers ontdekten dat toen ze een groep mensen vertelden dat ze een dokters labjas aanhadden deze mensen beter presteerden en accurater waren op een test dan mensen die hoorden dat ze een spatjas van een kunstenaar aan hadden. Accuraatheid wordt gezien als een kenmerk van een dokter.


Studenten die werden verteld dat ze een t-shirt aanhadden met een superman logo voelden zich sterker en aardiger dan de groep die hoorden dat ze een t-shirt aanhadden zonder logo. En het meest makkelijke voorbeeld is het verschil in hoe jij je voelt en overkomt als je een joggingpak draagt ten opzichte van een blazer. De associatie die je hebt bij een kledingstuk heeft invloed op je gedrag en je prestaties. Je maakt met je kleding niet alleen indruk op anderen, maar ook op jezelf.


Dit is allemaal pure psychologie. Kleding en kleur is psychologie en jij kunt het strategisch inzetten om te helpen jouw doelen te bereiken.


Als jij een bepaalde prestatie wilt leveren bedenk welk kleding stuk symbool staat voor datgene dat jij wilt bereiken en welke kleur daarbij het beste past. Gaat het jou en de ander helpen om bij een moeilijk gesprek met een medewerker iets roods aan te trekken?


Kleur&impactadvies geeft je de handvatten om niet alleen te weten wat je mooiste kleuren en stijl zijn, maar ook om je impact te vergroten. Leer wat jouw stijltype betekent voor hoe jij overkomt en hoe je krachtiger of juist benaderbaarder over kan komen afhankelijk van jouw doel.


Wil je meer weten? merlijn@ibounceback.nl of stuur mij een DM.
0 views0 comments

Recent Posts

See All

De aaibare manager

Van de week bij een netwerklunch had onze voorzitter een prachtig zacht roomwitte trui aan. Je weet wel zo een waar je gelijk aan wil zitten. Nou dat deed ik dus ook. Ik aaide haar over haar arm en ik

Rebel with a cause

Wil je veranderen wat niet werkt? Laat de rebel in jou zien. “Ik voel dat ik vastzit binnen deze sector waar ik steeds tegen dezelfde issues aanloop, ik weinig invloed heb en ik mijzelf moet conformer

Ja, ik wil

Elk plan dat de moeite waard is kost tijd en vergt opoffering. Herken je dat? De vraag is hoeveel ben je bereid op te offeren? Ik ben lang vrijgezel geweest en overwegend gelukkig. Fijne familie en vr

bottom of page